poniedziałek, 5 grudnia 2016

Ryby w diecie psa

Czy pies może jeść ryby? Zapewne wielu z nas bez wahania odpowiedziałoby, że nie, sugerując się dość powszechną opinią jakoby mięso ryb było dla psów szkodliwe, a nawet trujące. Tymczasem weterynarze przekonują, że ryby to cenne źródło białka oraz wielu innych składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu czworonoga. Jak jest naprawdę? Jakie korzyści może mieć wprowadzenie ryb do jadłospisu naszych pupili?


Dlaczego pies powinien jeść ryby?


Na temat rybiego mięsa krąży wiele legend i obiegowych półprawd. Według niektórych z nich, ryby zawierają rtęć oraz całą masę konserwantów, mogących poważnie zaszkodzić zdrowiu pupila. Wielu hodowców upiera się, że surowa ryba to trucizna, dopuszczając jednak podawanie niektórych z nich po wcześniejszym, starannym przygotowaniu. Tymczasem okazuje się, że mięsa ryb nie może zabraknąć w diecie żadnego czworonoga. Ze względu na wiele wartości odżywczych, ryby stanowią cenny dodatek do psiego jadłospisu. Zawierają łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko, będące dla psów nieocenionym źródłem odporności oraz energii.

Substancje odżywcze zawarte w rybach


Rybie mięso bogate jest w wiele cennych składników odżywczych, mających niebagatelny wpływ na zdrowie i dobrą kondycję naszych ulubieńców. O jakich składnikach mowa? Na początek warto wspomnieć o kwasach wielonienasyconych, czyli kwasach tłuszczowych omega 3. Ryby są cennych źródłem tych składników, a ich obecność wzmacnia przede wszystkim układ odpornościowy psa. Kwasy tłuszczowe poprawiają także krążenie i wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego. A ponadto poprawiają stan sierści oraz pazurów zwierzęcia.

Kolejnym, równie cennym mikroelementem zawartym w mięsie ryb jest jod. Składnik ten wspomaga pracę tarczycy i układu hormonalnego. Jod warunkuje prawidłowy metabolizm, a także wspiera pracę mięśni. Niemniej ważny od jodu jest selen, pierwiastek będący przeciwutleniaczem zwalczającym komórki rakowe w organizmie.

Ryby stanowią także obfite źródło witaminy D, bardzo ważnej dla psów dorastających. Witamina ta bierze udział w budowie szkieletu i tkanki kostnej. Usprawnia także przyswajanie fosforu i wapnia.

W mięsie ryb znajdują się także magnez i wapń. Ten pierwszy jest szczególnie ważny dla funkcjonowania układu krwionośnego oraz prawidłowej pracy serca. Natomiast wapń wzmacnia kości czworonoga.

Jakie ryby może jeść pies?


Wiemy już, że ryby mogą być bardzo zdrowe, ale czy wszystkie? Czy każdy gatunek ryby sprawdzi się tak samo i wpłynie pozytywnie na zdrowie naszego ulubieńca? Niestety nie. Trzeba pamiętać, że nie każda ryba nadaje się do podania psu, a niektóre mogą wyrządzić więcej szkody, niż pożytku. Rybie mięso to wspaniały dodatek do psiej diety, pod warunkiem, że podamy rybę odpowiadającą potrzebom pupila i pozbawioną szkodliwych substancji.  Za najlepsze i najzdrowsze dla psów uważa się tłuste ryby morskie, o białym mięsie. To właśnie one zawierają najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ryby, które bez żadnych obaw możemy podawać naszemu pupilowi to, na przykład dorsz, łosoś, okoń, pstrąg, szczupak, flądra czy sola.

Musimy pamiętać, że niektóre gatunki ryb zawierają substancje zwaną tiaminazą. Jej największym stężeniem charakteryzują się popularne ryby, takie jak makrela, mintaj, śledź, karp oraz sandacz. Tych ryb zdecydowanie nie powinniśmy podawać naszemu pupilowi. Zawarta w nich tiaminaza niszczy witaminę B1, co może prowadzić do awitaminozy. Innym, równie szkodliwym pierwiastkiem obecnym w niektórych rybach jest tlenek trójmetyloaminy. Substancja ta sprawia, że organizm psa nie jest zdolny do przyswajania żelaza. Zbyt częste podawanie surowych ryb zawierających ten składnik może wywołać  anemię. Z tleniem trójmetyloaminy można jednak łatwo sobie poradzić - składnik ten neutralizuje się podczas gotowania.

Jak podawać rybę psu?


Ryba to znakomity dodatek do psiej diety, który odpowiednio podawany z pewnością nie zaszkodzi ulubieńcowi. Jak zatem podawać rybie mięso? Od czasu do czasu bez przeszkód można serwować rybę na surowo, pamiętając o uprzednim zmieleniu jej razem z głową, ościami i wnętrznościami. Dzięki temu pies zje rybę w całości i otrzyma wszystkie zawarte w niej substancje odżywcze.
Jeśli surowa ryba nie do końca odpowiada pupilowi, możemy ją też ugotować. W tym przypadku jednak musimy usunąć z niej wszystkie ości, ponieważ pies mógłby mieć problem z ich połknięciem.
Wprowadzanie ryb do jadłospisu psa powinno przechodzić stopniowo. Na początku przemycamy trochę do innego posiłku lub podajemy nieduże kawałki, zachęcając psa do ich zjedzenia. Do ryb trzeba przyzwyczaić nie tylko wybredne podniebienie pupila, ale przede wszystkim jego układ pokarmowy.

↓↓ PROPOZYCJE KARM DLA PSÓW NA BAZIE RYB ↓↓


Sklep Telekarma



Tekst: Angelika Podgajna
Zdjęcie: Fotolia.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz